یکی از مشاغلی که در کنار دشواریهایش، حقوق و مزایای نسبتا خوبی دارد، شغل کارمند بانک است. تعداد بانکها و شعب بانکی در کشور ما کم نیستند؛ به همین دلیل، تعداد آگهیهای استخدام بانک نیز به همان نسبت زیاد است.
حداقل مدرک تحصیلی لازم برای گزینش در بانک، کارشناس رشتههای بانکداری و حسابداری است. با این حال، فارغالتحصیلان رشتههای دیگر مثل مهندسی مالی، مدیریت، آمار، علوم اقتصادی، ریاضیات، حقوق و کامپیوتر نیز میتوانند برای آگهیهای استخدام بانک، رزومه ارسال کنند.
بانکداری شغل حساس و سختی است و نیازمند مهارتهای سخت و نرم متعددی میباشد. به علاوه، مسئولیتهای مالی سنگینی متوجه کارمندان بانک است و کارمند بانک جای کوچکترین خطا و اشتباهی ندارد. با تمام این سختیها، وضعیت حقوق و مزایای این شغل، به نسبت خیلی از مشاغل دیگر، بهتر است. به علاوه، بانکداری جای پیشرفت بسیاز زیادی دارد و با کسب تجربه و تحصیلات بالاتر، میتوان از یک کارمند ساده بانک به پستهای بالاتر ارتقاء پیدا کرد.
در این مقاله قصد داریم در مورد شرایط گزینش و استخدام بانک صحبت کنیم. البته هر بانکی شرایط خاص خودش را برای جذب نیروی انسانی دارد. به عنوان مثال شرایط استخدام بانک مرکزی با شرایط استخدام بانک گردشگری و بانکهای دیگر برای جذب نیروی انسانی، تفاوتهایی دارد. با این حال، بعضی شرایط استخدام بین تمامی بانکها مشترک است. در ادامه با جاب ویژن همراه باشید.
برای اشتغال در بانک باید چه مهارتها و توانمندیهایی داشته باشم؟

یکی از مهمترین مواردی که در آزمونها و مصاحبه استخدام بانک بررسی میشود، مهارتهای سخت و نرم متقاضیان است. مهارتهای نرم، به مهارتهای غیرفنی مثل مهارتهای ذاتی ارتباطی و ویژگیهای شخصیتی گفته میشود. مهارتهای نرم لزوما نیازی به آموزش ندارند و میتوانند ذاتی باشند؛ با این حال، خیلی از مهارتهای نرم را نیز میتوان با تمرین و آموزش، تقویت کرد. منظور از مهارتهای سخت، مهارتهای فنی است که ذاتی نیستند و تنها از طریق آموزش و تمرین به دست میآیند.
مهارتهای تخصصی مورد نیاز برای شروع همکاری با بانک
- آشنایی با قوانین مالی
- آشنایی با فرآیندهای بانکی
- مهارتهای نرمافزاری مثل نرمافزارهای بانکی، مجموعه مایکروسافت آفیس، نرمافزارهای حسابداری و نرمافزارهای آماری
- مهارتهای دیتا اینتری
البته لازم به ذکر است بسیاری از مهارتهای تخصصی مورد نیاز در دورهی بانکداری به پذیرفتهشدگان آموزش داده میشوند.
مهارتهای نرمی که در مشاغل بانکی اهمیت دارند عبارتند از:
- توانایی کار تحت فشار
- هوش هیجانی بالا
- مهارت سازماندهی و منظم بودن
- مهارتهای ریاضیاتی قوی
- توانایی انجام چندین کار به طور همزمان
- مهارتهای ارتباطی میان فردی قوی
- مهارتهای گفتاری و نوشتاری قویثص
- توانایی بالا در مدیریت زمان
- مهارت و توانایی حل مسئله
- توجه و دقت بالا به جزئیات
- بالا بودن مسئولیت پذیری
سطح تحصیلات و رشتههای تحصیلی مورد نیاز برای اشتغال بانک
حداقل مدرک تحصیلی لازم برای گزینش در بانک، لیسانس بانکداری یا حسابداری است. البته، فارغالتحصیلان رشتههای دیگر مثل اقتصاد، حقوق، ریاضیات، آمار، مدیریت و مهندسی مالی نیز میتوانند برای آگهیهای جذب بانکدار، رزومه ارسال کنند. سطح تحصیلات در پیشرفت حرفهای و حقوق کارمندان بانک بسیار اهمین دارد. به طور مثال برای رسیدن به پست ریاست یک شعبه فرعی بانک، مدرک فوقلیسانس در یکی از رشتههای گفته شده مورد نیاز است. البته مدرک دکترا نیز برای جایگاههای شغلی بالاتر در شعبات مرکزی بانکها، امتیاز ویژهای محسوب میشود. بسیاری از کارمندان بانک، پس از جذب و استخدام با مدرک لیسانس، در حین کار، تحصیلات خود را ادامه میدهند تا راهشان برای پیشرفت حرفهای هموارتر شود.
شرایط کلی استخدام کارمند در نظام بانکی
شرایط استخدام بانک های دولتی براساس آییننامه استخدامی نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران، مصوب چهاردهم اسفند سال ۱۳۷۹ در وزارت امور اقتصاد و دارایی کشور میباشد. مطابق با این آیین نامه، گزینش در بانکهای دولتی صرفا از طریق آزمون و مصاحبه انجام میشود.
متقاضیان برای همکاری با بانکهای دولتی باید شرایط زیر را داشته باشند:
- تابع ایران باشند و از نظام جمهوری اسلامی ایران تبعیت کنند.
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت قانونی از خدمت
- یکی از شرایط پذیرش در نظام بانکی کشور، التزام به یکی از ادیان رسمی پذیرفته شده در جهموری اسلامی ایران است.
- داشتن سلامت جسمی و روانی برای انجام امورات بانکی.
- افراد دارای اعتیاد به مواد مخدر در نظام بانکی پذیرفته نمیشوند.
- عدم سوء پیشینه کیفری
- فرد متقاضی باید حداقل ۱۸ سال و حداکثر ۴۰ سال سن داشته باشد.
- متقاضی باید شرایط لازم مثل مدرک تحصیلی لازم برای استخدام بانک را داشته باشد.
شرایط اختصاصی هر بانک برای جذب نیرو

بانکها مشاغل بسیار مختلفی دارند و هر بانک به نیروهای مختلفی از انتظامات گرفته تا مدیر شعبه و بازرس، نیازمند است. بانکهای مختلف برای هر کدام از گروههای شغلی خود، شرایط خاصی در نظر میگیرند. به عنوان مثال، نوع و حداقل مدرک تحصیلی لازم برای استخدام در بانک در هر گروه شغلی، با گروههای دیگر تفاوت دارد. منظور از شرایط اختصاصی در آگهیهای دعوت به همکاری بانکها، شرایط خاص مورد نیاز برای هر شغل و منظور از شرایط عمومی، شرایط آیین نامه نظام بانکی کشور برای جذب کارمند است.
دورههای آزمایشی اشتغال در بانک
افرادی که در آزمون اولیه بانک قبول شوند و مصاحبه را نیز با موفقیت پشت سر بگذارند، باید در یک دوره آزمایشی شرکت کنند. این دوره آزمایشی حداقل ۶ ماه و حداکثر دو سال طول میکشد و در پایان دوره نیز آزمونی از متقاضیان برگزار میشود. افرادی که بتوانند این آزمون را پشت سر بگذارند، واجد شرایط استخدام به طور قطعی هستند.
این دوره برای افرادی که به طور قطعی جذب بانک میشوند به عنوان سابقه کار ثبت خواهد داشت. حقوق و مزایای دوره آزمایشی، تفاوتی با حقوق و مزایای خدمت اصلی در بانک نخواهد داشت.
الزامات بانک مرکزی برای جذب نیروی انسانی
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سال 1339 و با هدف نظارت بر سیستم بانکی کشور و تنظیم قوانین آن، حفظ ارزش پول ملی، انتشار اسکناس و ضرب سکه و …تأسیس شد. مجمع عمومی، شورای پول و اعتبار، هیئت عامل، هیئت نظارت اندوختهی اسکناس و هیئت ناظر از جمله ارکان اصلی این بانک هستند. جذب شدن در بانک مرکزی کار بسیار دشواری است و شرایط آن برای شروع همکاری، نسبت به تمامی بانکها، دشوارتر است.
شرایط دعوت به همکاری در بانک مرکزی دقیقا مشابه با شرایط آییننامه نظام بانکی جمهوری اسلامی برای جذب نیروی انسانی است که در بالا به طور کامل، توضیح دادیم. آگهیهای دعوت به همکاری بانک مرکزی، به صورت دورهای توسط رسانههای کثیرالانتشار به اطلاع عموم میرسد.
بانک پاسارگاد
بانک پاسارگاد از بهترین و موفقترین بانکهای خصوصی کشور است. این بانک در سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را در نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران شروع کرده و با بیمه عالی پاسارگاد از کارکنان خود، حمایت میکند. جذب شدن در بانک پاسارگاد در مقایسه با بانکهای دیگر، اندکی سادهتر است.
از جمله شرایطی که متقاضیان باید برای همکاری با بانک پاسارگاد داشته باشند، میتوان به تسلط بر زبان عربی برای داوطلبان شغل بانکدار در شهر مشهد و داشتن مدرک ICDL برای شغل متصدی امور دفتری اشاره کرد.
بانک توسعه تعاون
بانک توسعه تعاون یک بانک دولتی و وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و در سال ۱۳۸۸ از تغییر نام صندوق تعاون کشور به نام بانک توسعه تعاون ایجاد شده است. هدف اصلی تأسیس این بانک، اشتغالزایی و ارائه تسهیلات برای راهاندازی کسبوکارها بوده است. این بانک یک بانک تجاری نیست و بانکی صرفا توسعهای است. یکی از خدمات جالب این بانک، حمایت از طرحهای پژوهشی و پایاننامههای دانشجویی است.
بانک توسعه و تعاون نیز مثل سایر بانکهای دولتی، آزمون کتبی خود را در چهارچوب آزمون استخدامی دستگاههای اجرایی کشور برگزار میکند. از شرایط خاص همکاری با بانک توسعه تعاون میتوان به حداقل معدل ۱۴ برای لیسانس اشاره کرد. حداقل مدرک تحصیلی لازم برای استخدام در بانک ایران زمین، مدرک دیپلم با حداقل معدل ۱۳ است.
بانک ایران زمین
بانک ایران زمین یکی از بانکهای خصوصی کشورمان است و حدود ۱۰ سال سابقه دارد. این بانک طیف گستردهای از خدمات ارزی و ریالی را به مشتریان خود ارائه میکند. از شرایط استخدام بانک ایران زمین میتوان به مواردی مثل برخورداری از شرایط مندرج در آییننامه نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران برای جذب نیروی انسانی و بومی بودن اشاره کرد.
الزامات بانک سامان برای جذب نیروی انسانی

بانک سامان نخستین مؤسسه مالی و اعتباری خصوصی است که مجوز بانک مرکزی ایران را دریافت کرده است. این بانک، زیر مجموعهای از گروه مالی سامان است که ضمن ارائه خدمات مالی و اعتباری، شرکتهای دیگری مثل صرافی، ارتباطات و بیمه را نیز شامل میشود. این بانک فعالیتش را در سال ۱۳۸۱ آغاز کرده و تمرکزش بر بانکداری و تجارت الکترونیک است.
اکثر شرایط همکاری با بانک سامان همانند بانکهای دولتی است؛ از شرایط خاصی که بانک سامان در جذب نیروی کار مد نظر قرار میدهد، آشنایی نسبی با زبان انگلیسی است.
بانک خاورمیانه
بانک خاورمیانه از بانکهای خصوصی و جوان کشورمان است و از موفقترین بانکهای ایرانی از نظر سودآوری به حساب میآید. عمده خدمات این بانک به مشتریان عمده ارائه میشود. بانک خاورمیانه تسهیلات خاصی به شرکتهای تجاری نیز ارائه میکند.
بانک خاورمیانه برای جذب نیروی انسانی سختگیریهای زیادی ندارد و در این بانک نیز شایستهسالاری در جذب نیروی کار، حرف اول را میزند. از جمله شرایط استخدام بانک خاورمیانه میتوان به داشتن مدرک ICDL و تسلط به زبان انگلیسی اشاره کرد. این بانک توجه خاصی به سابقه کار متقاضیان دارد.
آینده کاری و مسیر پیشرفت حرفهای شغل بانکداری
همانطور که گفتیم، یکی از مزایای مشاغل بانکی، امکان پیشرفت حرفهای و سازمانی است. شما تنها با داشتن مدرک لیسانس در رشته بانکداری یا یکی از رشتههای مرتبط، میتوانید برای آگهیهای استخدام بانک، رزومه ارسال کنید. در صورتی که بتوانید آزمونهای اولیه و مصاحبه ورودی قبول شوید، باید یک دوره بانکداری که معمولا ۶ ماه طول میکشد را بگذرانید.
پس از گذراندن دوره بانکداری، احتمالا در پشت باجهی بانک کارتان را شروع میکنید و وظیفه رسیدگی به امور مشتریان روزانه بانک را برعهده میگیرید.پس از چند سال کسب تجربه در این پست به عنوان متصدی امور بانکی، این امکان وجود داد که به جایگاههای شغلی بالاتری مثل حسابدار یا خزانهدار ارتقاء پیدا کنید.

هر چقدر جایگاه شغلی شما در بانک بالاتر برود، وظایف و مسئولیتهای سنگینتری بر عهده شما گذاشته خواهد شد و ممکن است ساعات کاری شما طولانیتر شود. البته، به همان نسبت، حقوق و مزایا نیز با بهبود جایگاه شغلی، بالاتر میرود. با چند سال تجربه در این جایگاههای شغلی و عملکرد مناسب مثل کسب امتیازهای بالا در آزمونهای دورهای، احتمال انتصاب شما به عنوان معاون و سپس رئیس شعبه نیز وجود دارد که پیشرفت حرفهای خوبی محسوب میشود. داشتن مدرک کارشناسی ارشد در رشتههای مرتبط، در این مرحله میتواند کمک زیادی به شما میکند.
در صورتی که چندین سال به عنوان معاون یا رئیس شعبه عملکرد مناسبی داشته باشید، ممکن است به یکی از شعب اصلی بانک راه پیدا کنید و به جایگاههای مهمی مثل حسابرس برسید. با چندسال کسب تجربه و عملکرد مناسب به عنوان حسابرس میتوانید به جایگاههای مدیریتی در بدنه اصلی بانک دست پیدا کنید.
جمع بندی
در این مقاله، شرایط استخدام عمومی و اختصاصی بانک های کشور را مرور کردیم. شمار زیادی از فارغالتحصیلان رشتههای بانکداری، حسابداری، ریاضیات، آمار، مدیریت حقوق و دیگر رشتههای مرتبط، معتقدند بهترین فرصت شغلی برای آنها، استخدام بانک است.
بانکهای مختلف کشور ضمن پایبندی به آییننامه نظام بانکی برای به خدمتگیری کارکنان، از اساسنامههای داخلی خود نیز پیروی میکنند. شرایط جذب نیرو در بانکهای دولتی، شباهت زیادی به یکدیگر دارد. در بین بانکهای دولتی، شرایط استخدام بانک مرکزی کمی دشوارتر از بانکهای دیگر است. برای جذب شدن در بانکهای دولتی باید ابتدا در آزمون استخدامی دستگاههای اجرایی کشور شرکت کنید.
بانکهای خصوصی مثل پاسارگاد، خاورمیانه و ایران زمین نسبت به بانکهای دولتی توجه بیشتری به شایستهسالاری دارند و بیشتر به معیارهایی مثل تحصیلات و مهارتهای متقاضیان توجه میکنند.
:: بازدید از این مطلب : 152
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0